Advarsel! Høj sirenelyd på din smartphone
Fra april 2023 modtager nyere mobiltelefoner en sirenelyd, hvis der er et større antal mennesker, der er i akutfare i dit lokalområde. En pludselig intens, høj sirenelyd og vibration på ens telefon kan gøre de fleste forskrækkede, men har du PTSD eller er lydfølsom kan lyden medføre angstanfald, flashback og gøre én mere lydfølsom. Derfor er det godt at være forberedt.(4)
Hvornår vil S!RENEN lyde på din mobiltelefon?
Politiet ønsker heldigvis ikke at genere os med et bredt udsnit af advarsler. Derfor vil der kun lyde en sirene på din telefon, hvis et større antal mennesker er i akut fare i dit lokalområde, hvis de ikke bliver varslet. Det kan for eksempel være ved større kemikalieudslip, storbrande med giftig røg eller voldsomme oversvømmelser. Det vil typisk ske 2 til 5 gange årligt i lokale områder. Alle vil således ikke opleve at få sirenelyden på deres smartphone. Kun når der er test af varslinger den første onsdag i maj hvert år.(1, 4)
I forvejen advarer Politiet borgerne ved akutte farer i lokalområder. Det sker via de sirener som lyder i byer med over 1000 indbyggere og døvevarslinger via SMS. Disse advarselssystemer vil stadig være til stede når varslinger kommer på din smartphone.(1)
Kan jeg fravælge S!RENEN på min smartphone?
Vil du gerne undgå at modtage S!RENEN på din nyere smartphone, så må jeg desværre sige, at det kan du ikke, og du kan heller ikke ændre lydstyrken på den. Inden du får et angstanfald, så læs lige videre. Der er noget, du kan gøre.(2)
Testvarsling på smartphones den første onsdag i maj
Den første onsdag i maj hvert år vil der lyde en testvarsling på alle nyere smartphones. Ligegyldig om man er barn eller voksen. Signalet vil lyde i 12 til 30 sekunder og finde sted på samme tidspunkt som de fysiske sirener er i gang. Vil du undgå denne testlyd, skal du slukke både smartphones, tablets og iPads. Vær også opmærksom på, at S!RENEN kommer via høretelefoner og Bluetooth. I de tilfælde vil lydstyrken være omkring 30 % af den oprindelige lydstyrke.(1, 4)
Lydstyrken er besluttet af mobilproducenterne
Smartphonen giver den maksimale lydstyrke for din telefon. Lydstyrken er standard ved den enkelte mobilproducent. Ved Samsung Galaxy S10 er den for eksempel 85 dB mens den er 76 dB ved Apple iPhone X. Lydstyrken afhænger af, hvilken model man har. Som regel fremgår det af databladene på selve mobilen. Se under ”Loudspeaker”. Der er for ”Voice”, ”Noise” og ”Ring”. Det er ”Ring”, som har betydning ved S!RENEN. På gsmarena.com kan du finde lydstyrken ved mange smartphones. Der er også tests af nogle telefoners lydstyrke.(3)
Ifølge Beredskabsstyrelsen er der mobiltelefoner uden højtalere, så du kan snakke i telefon, men undgå alarmer og andre lyde, men desværre har det ikke været muligt for mig at finde frem til dem.
Ikke alle mobiltelefoner modtager S!RENEN
Ældre mobiltelefoner er muligvis ikke sat teknisk op til at kunne modtage advarsler via S!RENEN. Her kan du se, hvilke smartphones der modtager S!RENEN. Hvis du vil være sikker på at modtage S!RENEN på sin smartphone, så skal du sørge for den er opdateret.(4)
Hvad gør jeg når S!RENEN lyder?
- STOP med det du er i gang med.
- LÆS meddelelsen, som du får fra S!RENEN på min mobil.
- REAGER ved at gøre som der står i meddelelsen. Du kan også søge information på DR og TV2.(4)
Kilder
- Kommunikationsrådgiver Frederikke S. D. Thegler. Beredskabsstyrelsen. E-mail 10. marts 2023.
- Kommunikationsrådgiver Frederikke S. D. Thegler. Beredskabsstyrelsen. E-mail. 13. Marts 2023.
- Kommunikationsrådgiver Frederikke S. D. Thegler. Beredskabsstyrelsen. E-mail. 14. Marts 2023.
- Beredskabsstyrelsen og Politiet. S!RENEN. sirenen.dk.